Carquinyol: “Demostrar que una llengua segueix viva implica demostrar la capacitat d’aquesta per adaptar-se a la evolució social i tecnològica”

Sergi Pau (@sergipau99_)

“Crec que Valentúbers pot aportar una nova perspectiva des de la qual veure la nostra llengua i la comunitat tan bonica d’usuaris de YouTube que s’ha creat”

Ivan Pérez (Setla de Nunyes, El Comtat), o més conegut com a Carquinyol a les plataformes digitals com YouTube, Instagram o Twitter, és tècnic informàtic i actualment estudia gràfica publicitaria. Creador de vídeos virals com “Harry Potter, el xiquet aldeano“, “L’Alqueria Negra” i moltes més paròdies com “Si Joan Fuster haguera sigut millenial?“.

-Com va sorgir la idea del canal Carquinyol?

Tot va sorgir de buscar una manera d’amortitzar les tonteries que em solen rondar el cap jajaja. Sempre m’ha agradat el món de l’audiovisual i l’edició. Tot sumat va donar lloc a què començara a pujar aquest tipus de contingut a internet.

-I perquè en valencià?

I per què no? Aquesta pregunta me la solen fer prou. No m’imagine la pregunta “i per què en castellà?” Si he de buscar una raó o altra, puc dir que és degut a que el valencià és la meua llengua materna, i amb la que m’expresse oralment de manera més fluida. D’altra banda, també es deu a l’entorn cultural en el que em moc, ja que hi ha una sèrie d’expressions i contextos que perden el significat si es fan en altra llengua.

-Creus que el valencià està cada vegada més present a les noves plataformes com YouTube?

Afortunadament veig que sí. En concret he notat un augment considerable de creadors de contingut valencianoparlants des dels últims quatre anys.

-Creus que YouTube o altres xarxes socials com Instagram son bones ferramentes per difondre el valencià?

Més que bones jo diria que son essencials. Demostrar que una llengua segueix viva implica demostrar la capacitat d’aquesta per adaptar-se a l’evolució social i tecnològica.

-El boom de Carquinyol va vindre després dels vídeos de “Harry Potter, el xiquet aldeano”, com vas viure aquesta espectacular rebuda? 

Em va pareixer graciós jajaja. Quan vaig vore la velocitat a la que es difonia el video vaig pensar. “Ah… Però que hi ha tanta gent, igual de tarada que jo, a la que li agraden aquestes coses?”

-Perquè Carquinyol

Originalment el canal anava a dir-se d’una manera prou més complexa, de fet ni recorde el nom. Però finalment el meu amic Dani em va sugerir “carquinyol” al ser un dolç típic valencià, i em va agradar com sonava.

-Quin és l’objectiu del canal? 

No és que hi haja una gran meta, senzillament és una forma de passar-me-ho bé.

-Que creus que aporta Valentúbers al panorama digital actual?

Pense que pot aportar una nova perspectiva des de la que vore la nostra llengua i la comunitat tan bonica d’usuaris de youtube que s’ha creat entorn a aquesta.

-Que ens pots avançar sobre futurs vídeos de Carquinyol

Al ser un hobby més que altra cosa, no ho puc dir a ciència certa. Però si que és veritat que estic pensant en deixar un poc de costat els doblatges i orientar el canal cap al sketch.

-Creus que el valencià a les xarxes és una barrera o una manera de catapultar la seua difusió?

Tot depén de com s’enfoque el contingut que puja cadascú. De la mateixa manera que amb el castellà, el contingut en valencià està lligat a certes zones lingüístiques, si el teu públic es troba dins de la mateixa zona que tu, no hi ha cap impediment.

Top