La crisi de la taronja valenciana s’obri pas a YouTube

Un reportatge audiovisual amb matrícula d’honor conquerix la xarxa: “És una eina per a donar visibilitat als treballs acadèmics”

 

Sergi Moyano (@sergimoyano_)

 

Mónica Serrano (Vila-real, la Plana Baixa, 1997) ha acabat fa poc la carrera de Periodisme a la Universitat Jaume I de Castelló i actualment es troba fent la doble titulació amb Publicitat i Relacions Públiques. Col·labora en alguns mitjans de comunicació com MoonMagazine, Ràdio Espai Jove o el Festiu i ha sigut redactora a El Mundo Castellón al día i al programa de Vox UJI Ràdio, Notes de Llibertat.
Per la seua banda, Cristóbal Gallego (Onda, la Plana Baixa, 1995), també graduat per l’UJI, és comunicador audiovisual i periodista. Ha col·laborat en mitjans com Levante de Castelló, Televisió de Castelló o El Periódico Mediterráneo, entre altres. Actualment treballa al gabinet de premsa de l’Ajuntament d’Onda, el seu poble.
Ambdós porten treballant junts des del 2014, quan van crear ‘La dialéctica de las imágenes’, un blog on desenvolupen les seues facetes com a comunicadors, i han cocreat i dirigit ‘Malvivint de la taronja’, un reportatge audiovisual sobre la crisi del camp valencià que conforma el seu Treball de Fi de Grau. 

 

“Una ferramenta per a donar visibilitat”

 

Una eina per aprendre però també per enganyar-se a l’hora. Quan van iniciar el projecte, Mónica es trobava fent batxillerat i Cristóbal acabava de començar el grau de Comunicació Audiovisual. Durant estos anys, han anat fent cròniques, entrevistes i altres peces. L’any 2018, van començar a utilitzar un compte de YouTube per a alguns treballs com les entrevistes a dues actrius de Vila-real que van participar a ‘Las niñas’, la pel·lícula sobre el cas Alcàsser o vídeos tipus Playground. YouTube és, una vegada més, una plataforma per a compartir els treballs periodístics: “Per exemple, Cristóbal té el seu compte personal on vam pujar el primer video del projecte i on ell ha compartit alguns dels seus treballs. En general, creiem que les xarxes socials són ferramentes molt bones per a donar visibilitat a les coses que fem”, comenta Mónica.

 

‘Malvivint de la taronja’, un reportatge audiovisual innovador

“El curs passat vam coincidir a classe, perquè Mónica estava fent 4t de periodisme i jo em trobava fent la doble titulació de Comunicació Audiovisual i Periodisme. Ens va semblar molt bona idea acabar el grau junts fent alguna interessant. Volíem tractar un tema de la terreta, amb lligam a les nostres arrels i en valencià”, assegura Cristóbal, i afegix: “A casa de Mónica es parla sempre de taronges, entre altres coses, perquè la seua iaia era l’encarregada d’un magatzem. A sa casa la citricultura és una cosa que sempre està present. Així que un dia se li va ocórrer que podíem fer el reportatge sobre la taronja”. Així mateix, Mónica admet també que “a Cristóbal li va agradar la idea i vam començar de seguida a treballar en el projecte. A més, buscàvem fer una cosa diferent, innovadora i que ens motivara a seguir aprenent. Cristóbal va tindre la idea de realitzar un reportatge en 360º. Una tècnica quasi desconeguda per nosaltres però que ens atreia molt”. 

El reportatge de Mónica i Cristóbal va rebre una matrícula d’honor amb una qualificació de 10

‘Malvivint de la taronja’ mostra la difícil situació del sector citrícola a la província de Castelló. Testimonis i experts conten en primera persona com han viscut la que qualifiquen com la major crisi de tota la història. Abans de gravar el TFG com a tal, els autors del reportatge van fer diverses gravacions, com la manifestació realitzada en desembre de 2018 a Castelló per reivindicar els drets dels agricultors, que es va difondre a les xarxes sota l’etiqueta #Malvivintdelataronja. “Així vam començar la recerca de fonts i la gravació va ser doble. Tot es gravava dues voltes. Mentre Cristóbal es feia càrrec de gravar en la Go Pro 360, jo ho gravava amb una càmera normal per si ens fallava la tècnica 360: era una tècnica completament nova per nosaltres”, puntualitza Mónica. Una vegada acabat, tot havent superat moltes dificultats, va ser presentat al tribunal de Treballs de Fi de Grau. El reportatge de Mónica i Cristóbal va rebre una matrícula d’honor amb una qualificació de 10. Ara, però, ambdós es troben valorant opcions per a presentar el reportatge a concursos i premis “encara que és complicat, ja que la tècnica 360° és una cosa relativament nova”, reconeixen. Recentment, els premis Tresdeu han inclòs ‘Malvivint de la taronja’ a les nominacions en la categoria ‘millor contingut radiofònic i audiovisual’.

 

 

Projectes actuals i plans de futur

 

“Actualment, ens trobem intentant donar visibilitat al reportatge. Per este motiu ens vam inscriure als Premis Tresdeu. La veritat és que estar a la llista, ja ens ompli d’alegria”, ens diuen. Tot i que el blog de Mónica i Cristóbal està una mica parat pels seus actuals compromisos laborals, no descarten materialitzar algunes idees que han tingut: “Durant l’elaboració del tfg i en la fase de postproducció, vam comentar de fer algun ‘Malvivint’ més i, també vam comentar, un poc de broma, la possibilitat de constituir una productora de veritat”.

 

Top