Canal Malaia, una iniciativa per impulsar el contingut en català a les xarxes

Sergi Pau (@sergipau99)

Les xarxes com Tik Tok, YouTube o Instagram ja son el nou territori d’entreteniment dels joves i adolescents de hui en dia. No obstant això sempre diuen que el contingut en la nostra llegua no té una bona difusió o no arriba a un gran nombre de gent, és per això que la teoria que no hi ha referents en la ostra llengua, la majoria de vegades fa aigües, i és que la clau es trencar la invisibilització, de la mateixa manera que al territori valencià tenim la revista Valentúbers, al terres catalanes existeix Youtubers.cat i un nou projecte que va eixir a la llum al llarg de la setmana passada.

Un 14 de maig de 2020 naix la iniciativa Canal Malaia. El seu propòsit és que, aglutinant el contingut, el català tingui més visibilitat i trenque.les barreres dels algoritmes que premien les llengües majoritàries i deixen en un segon pla les minoritàries. Però, qui està al darrere d’aquest projecte?

Malaia és una iniciativa creada per Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius, amb qui hem parlat des de la revista Valentúbers perquè ens conte com va sorgir aquesta idea així com saber un poc més d’aquest projecte.

Com sorgeix la idea de crear Malaia.cat?

Doncs, arran del debat que hi ha a les xarxes de que hi ha una manca de referents catalans, els quatre companys vam decidir lluitar contra la invisibilització així com per difondre la nostra llengua.

Quines expectatives de futur té Malaia?

Malaia sempre estarà vinculada a les xarxes socials, és a dir, no serà cap plataforma tipus Netflix, ni un web, ni una pàgina, ja que creiem que el protagonisme és dels mateixos creadors de continguts ja siguen del territori valencià, català o balear. És a dir, Malaia, des dels seus comptes a les xarxes com instagram (@canalmalaia) o twitter (@canalmalaia) difondrà tots els continguts dels seus creadors. En el cas de YouTube, la nostra idea és agregar llistes de reproducció de la gent que col·labore.

? Nosaltres no volem robar el protagonisme dels creadors, al contrari, el volem potenciar. Per tant, mentre guanyen un subscriptor, nosaltres som feliços. Arnau Rius

I perquè Malaia? Perquè aquest nom?

El nom del projecte prové de l’expressió catalana “bota malaia” i sobretot per la confusió que va tindre Felipe González qui va qualificar Pasqual Maragall i el seu afany d’aconseguir finançament per als jocs olímpics de Barcelona com a això mateix, una gota malaia. Vam elegir aquest nom per dir que som constants, que creiem en el futur de la nostra llengua i que tot i no ser molt grans no ens aturarem fins a la seua normalització.

? Som constants, creiem en el futur de la nostra llengua i tot i no ser molt grans no ens aturarem fins a la seua normalització. Arnau Rius

Ara que ja te’ls hem presentat un poc sols et queda una cosa, seguir-los a les seues xarxes socials i sobretot, veure el seu vídeo de presentació i subscriure’t. Ací els pots conéixer??

 

 

Top