Nerea Sanfe i Frank Surimi imparteixen a l’UJI una xarrada sobre el valencià a YouTube

“Hi ha gent que està aprenent la nostra llengua a través dels valentúbers”

Ambdós joves comunicadors han participat en una conferència impartida a l’UJI, en què han abordat la importància de generar contingut en valencià als espais de comunicació al ciberespai i el valor afegit que aporta el fet de saber valencià a un professional de la comunicació.

 

Sergi Moyano (@sergimoyano_)

 

El passat dimecres 13 de novembre, tingué lloc, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, un seminari dirigit a l’estudiantat de Periodisme, Publicitat i Comunicació Audiovisual sota el títol ‘Nou paradigma de comunicadors en valencià’. Una cita en què participaren com a ponents els valentúbers Nerea Sanfe i Frank Surimi. La conferència fou organitzada per la professora de l’assignatura de Llengua Catalana per a Comunicadors Aina Monferrer, qui, a més, també és valentúber

Monferrer assegura que “el llenguatge audiovisual és un gènere que l’alumnat domina i que permet generar tota classe de continguts”, per la qual cosa els ha fet obrir-se un canal de YouTube en valencià en el marc de la tercera pràctica de l’assignatura que imparteix. “He pretingut visibilitzar com el fet de tindre un canal en valencià pot funcionar com un currículum actualitzat, en viu; una carta de presentació que, ben portada, pot ajudar a trobar treball en l’àmbit comunicatiu”, remarca. 

A més a més, la professora Monferrer ha volgut fer palés que ser valentúber pot obrir, fins i tot, camins dins del món laboral. “Un comunicador multilingüe té avantatges a l’hora de trobar faena i d’entendre el món d’una manera més àmplia. A més, una comunicadora que pretén treballar en l’àmbit catalanoparlant té grans avantatges laborals si domina la llengua del territori”. 

Així mateix, la visita de Nerea Sanfe a l’UJI ha tingut un toc especial, ja que la Jaume I fou durant anys el seu centre de formació, on estudià el Grau en Comunicació Audiovisual. Sanfélix destacà la importància de contribuir a eixamplar un ampli ventall de temàtiques en valencià, més enllà dels àmbits culturals o acadèmics: “Fem coses normals, el que faria una Dulceida, el que faria una persona influencer amb milers de seguidors. Jo trobe que ho estem normalitzant, que no hauria de fer falta, però malauradament sí que en fa. Què passa, que només podem tractar en valencià els temes socials, institucionals o seriosos? Doncs no! Podem abordar un tema de com em maquille, d’una peça de roba… no importa la temàtica. El punt important és que ho estigues fent en valencià”.

 

Per la seua banda, Frank Surimi resolgué dubtes tècnics dels alumnes i mostrà la importància de formar-se en diversos àmbits de l’audiovisual. Més enllà de tindre o no un grau en l’àmbit de la comunicació, afirmà que cal entrar en contacte amb productores, cursar cicles formatius tècnics i implicar-se en diversos projectes audiovisuals per tal de conéixer a fons l’ofici. A més, mostrà alguns dels seus vídeos que fan divulgació de qüestions de gènere, a banda de parlar del perfil divers dels consumidors de vídeos dels canals de valentúbers, que poden ser d’allò més inesperats. “És cert que rebem missatges de gent que aprén el valencià gràcies als vídeos de YouTube; gent que busca el nostre contingut per aprendre la nostra llengua, però també persones que a través d’interessar-se pel que fem, s’han encuriosit també per la llengua que emprem”, remarcà.

 

Top