Sénia Mulayali: “M’encisa tractar temes que, dissortadament, estan molt presents al nostre dia a dia i no se’ls hi dona la importància que tenen i/o mereixen”

Sergi Pau (@sergipau99)

“Hi ha uns filtres que hem d’aprende a fer de manera inconscient quan parlem; no xenòfob, ni sexista, ni transfob, ni racista, etc”

Sénia Mulayali (1992, el Sàhara – La Llosa de Ranes, la Costera) estudiant de Filologia Catalana a la Universitat de València, coneguda pel prorgrama d’À Punt, “València, Califòrnia” i també pel canal de YouTube Tresdeu TV amb “Els llibres de Sénia”. Una Valentúber perfecta que ha provat des de la ràdio a Mediauni amb “Luxúria”, la televisió amb À Punt i a Youtube com a booktuber entre altres. Què és el pròxim Sénia? Amant de la lectura, l’escriptura, la música, la poesia i el valencià.

-Per què vas decidir donar el pas a YouTube? I perquè booktuber?

 Vaig donar el pas impulsada per una proposta de la revista Tresdeu. Amb ells tenia un programa a Tresdeu TV sobre cultura valenciana, tirant més cap a la música. I quan vam acabar la temporada em van dir si volia fer alguna cosa amb els llibres ja que llegia tant. Així va néixer Els llibres de Sénia. No cal que explique per què booktuber sabent que soles podria fer alguna cosa relacionada amb la promoció de la lectura. A partir d’ahí em vaig vindre amunt i tot una recomanació per totes bandes!

-Des de Valentúbers creiem que fas un paper molt important al tractar temes com la crisi dels refugiats o la diversitat sexual, però, com i perquè va sorgir aquesta idea?

Vam començar amb llibres que ens proporcionaven des de la Fundació pel llibre i lectura (FULL), així ells ens marcaven un camí. Més tard ja elegia jo, ja que era la que havia de llegir-me’ls. I, a poc a poc, vaig anar agafant rumb cap els ODS. I m’encisa  tractar temes que, dissortadament, estan molt presents al nostre dia a dia i no se’ls hi dona la importància que tenen i/o mereixen.

-A les xarxes socials hi ha gent de tot tipus però els “haters” son aquells que més soroll fan. Creus que les xarxes son, majoritàriament, un abocador de llenguatge despectiu i/o ofensiu?

 Sí, per desgràcia, les XXSS tenen molt de paper actualment en qualsevol àmbit i la gent no sap el poder que tenen realment, perquè poden ser molt bones al mateix grau que molt dolentes. Malauradament, no acostumem a mantindre un respecte en aquests espais, o bé, perquè estem rere una pantalla i tenim més poder, o bé, perquè la nostra educació no ens dona per a més, que últimament això està de moda…

A mi personalment em té igual, faig la feina i les coses com crec que he de fer-les respectant tot el món i qui vulga opinar que ho faja, ja decidiré quin grau d’importància donar-li a les seues paraules.

Les XXSS tenen molt de paper actualment en qualsevol àmbit i la gent no sap el poder que tenen realment, perquè poden ser molt bones al mateix grau que molt dolentes.

-Com es pot fer un bon ús d’un llenguatge no xenòfob  i feminista a les xarxes socials?

Pense que hi ha uns filtres que hem d’aprende a fer de manera inconscient quan parlem; no xenòfob, ni sexista, ni transfob, ni racista… Hi ha un munt de guies i llibres explicant tot allò que usem o amb què ens han educat involuntàriament on podem observar totes les expressions i paraules que usem on NO estem incloent algun col·lectiu. I anar fixant-s’hi.

En tot cas, quan en parlem hauríem de referir-nos a llenguatge inclusiu. I anar deconstruïnt-nos per a la resta de la nostra vida.

 -Creus que Valentúbers i aquells canals del territori valencià que aposten per la nostra llengua, ajuden a normalitzar el seu ús?

Clar, qualsevol publicitat que s’hi faça del valencià és ben rebuda! Quan realment tota València tinga sempre l’opció en valencià, aleshores, podré dir que s’ha fet bona feina. De moment, pense que s’hauria d’usar més i fer-li una millor publicitat, no obligue a ningú que l’haja de parlar obligatòriament, però almenys respectar-lo i, principalment, respectar-nos a nosaltres, les persones valencianoparlants!

Quan realment tota València tinga sempre l’opció en valencià, aleshores, podré dir que s’ha fet bona feina. De moment, pense que s’hauria d’usar més i fer-li una millor publicitat

-Creus que hi ha inconvenients o desavantatges al tindre un canal de YouTube en valencià? 

 A veure, poques coses conec que no en tinguen , però sí. Arriba a menys públic i, això, n’és una pena pel contingut tan interessant (parle pels ODS, no perquè siga jo, eh?!) Però en veritat, no em molesta perquè el que vull, vull fer-ho en valencià!

Sense menysprear cap altra llengua, i deixant clar que no tinc cap problema en comunicar-me amb altres llengües, però el valencià és com un sentiment. Crec que si quan vaig vindre del Sàhara hagués caigut en altra comunitat no valencianoparlant, crec que el destí me l’hagués donat a conèixer d’alguna manera.

-A banda de YouTube també et dediques a visibilitzar l’ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), creus que la gent ha de prendre molta més consciència sobre tot el que açò implica?

 Sí, com he contestat abans, pense que no s’estan tractant al nivell que mereixen ni conscienciant a la societat de la seua importància. Però, mentre que els governs no es centren en les persones i el planeta això no passarà. Estan creant una societat on les persones no ens ajudem i sempre comparem i menyspreem el que li passe a la resta, en quan hauríem d’alegrar-nos per totes les coses bones que hi hagen i potenciar tots els recursos que tenim perquè tot vaja a millor, que anem cap enrere, xè!!

Estan creant una societat on les persones no ens ajudem i sempre comparem i menyspreem el que li passe a la resta, en quan hauríem d’alegrar-nos per totes les coses bones que hi hagen.

 -També t’hem vist a À Punt al programa “València, Califòrnia”, que va suposar per a tu estar al capdavant d’aquest programa?

 Home, al capdavant capdavant… Em duien als llocs, em portaven menjar i elegien la roba per mi… Era còmode. Però parlant de l’experiència televisiva he de dir que va ser emocionant i enriquidora. Conviure tants dies amb un equip de gent tan gran, conèixer moltes persones i, sobretot, el seu treball i els seus esforços, descobrir o redescobrir el nostre territori va ser magnífic. A més, aprendre moltes coses del món audiovisual i de la faceta de presentadora m’han ajudat molt amb la feina que desenvolupe ara. 

 -Què és el que més i el que menys t’agrada del món ‘influencer’?

 Uhhh! Del món influencer?! Doncs, crec que estic engantxada a enviar missatges de respecte a la gent, el que passa que crec que la gent que em segueix quasi la majoria pensa com jo, així que tampoc adoctrinaré massa. Que va! M’agrada ser jo, i qui s’incomode ja sap: UNFOLLOW ME. El que menys crec que és just el mateix. Hi ha ideologies que fan molt de mal i amb esta eina tenen molta facilitat d’arribar a la joventut més innocent que tot s’ho creu i no se n’adona que té un gran ventall on elegir i, òbviament, haurien d’elegir sempre el camí del respecte.

M’agrada ser jo, i qui s’incomode ja sap: UNFOLLOW ME.

-Si parlem de Sénia, algún projecte que voldries fer? Alguna cosa en ment per a pròximament?

Tinc alguns projectes en ment, però no puc dir res perquè fins que no veja el moment de posar-me a donar-los forma, no pense ni nomenar-los. I sí! Sempre tenen una vessant literària present.

 

 

Top