Una qüestió de salut: l’ús gradual de les xarxes socials

Cecilia Díaz: «Cal dosificar la quantitat d’estímuls que reben els xiquets durant la infància»

 

Sergi Moyano (@sergimoyano_)

 

El mòbil i les noves tecnologies són un gran aliat per a facilitar la vida de les persones, però també poden fomentar que ens despengem de la nostra vida i del nostre entorn. Diversos estudis científics alerten dels perills associats a l’ús excessiu de les xarxes socials, especialment entre els més jóvens. Una problemàtica que s’agreuja arreu del món.

Les estadístiques de 2019 mostren que hi ha 3,2 mil milions d’usuaris a tot el planeta, una xifra que continua creixent i que equival aproximadament al 42% de la població mundial (Emarsys, 2019). La majoria dels cibernautes, el 91%, fan ús de les xarxes a través dels seus dispositius mòbils. L’empresa estatunidenca de màrqueting digital eMarketer ha analitzat l’ús de les xarxes socials per generacions. Segons l’estudi, el 90,4% dels Millennials, el 77,5% de la Generació X i el 48,2% dels Baby Boomers són usuaris actius de xarxes socials. Les dades demostren que cada vegada passem més temps acompanyats d’aparells mòbils: cada persona passa de mitjana aproximadament 2 hores i 22 minuts per dia connectat a la xarxa (Globalwebindex, 2018).

La valentúber i psicòloga Cecilia Díaz assegura que «totes estes qüestions estan centrant molt les investigacions de la comunitat científica». A través del seu canal de YouTube, Díaz difon reflexions molt diverses sobre aspectes de la vida quotidiana. «No és una qüestió simplement de nombre d’hores d’ús dels dispositius, sinó que hi haja variabilitat en les aficions, en com gestionar el temps i distribuir-lo en diferents tasques», assenyala Díaz.

El tema de l’ús de les xarxes socials li preocupa especialment, sobretot perquè és mare de Marina, una xiqueta de tres anys que ja ha debutat acompanyant sa mare en alguns dels seus vlogs. La psicòloga explica la importància que hi haja diversitat d’activitats en la minyonia: «No només han d’estudiar i ja està; també han de tindre temps per a jugar, per a fer esport… De la mateixa manera que fem les persones adultes. Ara bé, és molt més important en la infància, perquè és una etapa de creixement en la qual és important que tinguen unes experiències diverses. El fet que se centren en un grapat de coses molt concretes, limita molt el seu desenvolupament». 

 

EDUCACIÓ TECNOLÒGICA

«Els xiquets que juguen amb el mòbil a l’aire lliure tenen menys problemes en la vista»

Els experts mesuren que l’afició als videojocs es converteix en addicció quan comença a interferir en la vida diària: en les relacions interpersonals o en la falta d’atenció a les tasques escolars. Per això, Díaz recomana una mesura en l’exposició dels més menuts a dispositius electrònics: «Molts pares estan preocupats per este tema. Hi ha alguns estudis que asseguren que cal saber gestionar i dosificar la quantitat d’estímuls que rebran els xiquets durant la primera etapa de la infància, ja que un excés d’al·licients pot ser contraindicat»

«L’ús de les xarxes socials i els videojocs és millor en un entorn com la plaça o el parc i no dins de casa, al sofà. Passar temps a l’aire lliure és molt important per a ells, no ja només en l’àmbit psicològic, sinó també pel que fa a la salut òptica», reconeix la psicòloga, i postil·la: «S’ha vist que els xiquets que juguen a l’aire lliure tenen menys problemes en la vista».  

 

Top